gingiberi.blogg.se

gingiberi- ingefära på latin

Semlor

Publicerad 2017-02-14 21:13:18 i Mat och dryck,

I Finland är en semla inte en gräddig mandelmassebulle utan en frukostbulle bakad på vete, graham eller rågmjöl. Den för mig riktiga semlan, alltså den svenska varianten, heter här fastlagsbulle. Kulturkrockar på hög nivå. Jag kommer ihåg när jag som ung flicka jobbade till sjöss och tanterna i kafeterian pratade om semlor jämt och jag inte såg en endaste semla någonsin! Det fanns till och med en snabbvalsknapp på kassaapparaten där det stod "semla". Jag tyckte att det var så knäppt. Min syster som också jobbade till sjöss för länge sedan, men på ett annat fartyg, nekade i stället passagerarna dessa semlor och sa att de enbart fanns under februari månad.

Nu har jag kommit på ett smarrigt, glutenfritt och veganskt recept på semlor/ fastlagsbullar. Receptet gäller för ungefär tio ganska små semlor. Eftersom det är Alla hjärtans dag i dag så tycker jag att det känns extra fint att ingen har behövt lida för mina bakverk. Här har ni receptet så hinner ni träna på bakandet innan den stora semmeldagen 28 februari!

Recept!

Deg:

0,7 dl kokosolja

2,5 dl mandelmjölk

25 gr jäst

0,7 dl agavesirap

en nypa salt

2 tsk mald kardemumma

Ca 7 dl glutenfritt mjöl

1 msk fiberhusk

Fyllning:

200 gr mandelmassa

0,5 dl mandelmjölk

1 tsk vaniljpulver

2 dl veganvisp

Gör så här:

Smält kokosoljan. Värm mjölken. Häll i jästen. Häll i sirapen, saltet, kardemumman, mjölet och fiberhusken. Arbeta degen med maskin för enkelhetens skull. Låt degen jäsa i en timme. Jag har upptäckt att vår nya finurliga ugn har en inställning för jäsning, smart. Och flashigt.

Under tiden när degen jäser så blanda ihop mandelmassan med mjölken och vaniljen. Vispa sedan grädden i en egen bunke.

Pensla bullarna med mandelmjölk och kör in i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna helt innan du skär av hatten och fyller med mandelmassan och grädden. Supergott och cruelty free!

 

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela